Ul. Maršala Tita bb, 84310 Rožaje - Crna Gora

Međunarodni festival dječije pjesme „Zlatna pahulja“ je jedna od najuglednijih smotri dječijeg muzičkog stvaralaštva u Crnoj Gori i regionu. Ovaj festival na najbolji način afirmiše stvaralaštvo za djecu i kulturu djeteta. Isto tako, promoviše Crnu Goru i grad domaćin budući da okuplja veliki broj djece izvođača, kompozitora, tekstopisaca, aranžera, kao i roditelje djece učesnika i brojne goste koji sa Festivala odnose najljepše impresije.

Festival ima visok umjetnički nivo o čemu svjedoče činjenice da na njemu učestvuju najpoznatija kompozitorska imena, kao i stvaraoci iz drugih oblasti dječijeg stvaralaštva iz Crne Gore i čitavog regiona.

Podatak da se organizuje već dvadeset godina zaredom jasno govori o njegovom kvalitetu, a činjenica da se na Konkurs za učešće na Festivalu prijavljuje višestruko veći broj kompozicija od traženih, jasno govori o ogromnom interesovanju za „Zlatnu pahulju“.

Organizatori Festivala su Opština Rožaje i Centar za kulturu Rožaje, pokrovitelj je Ministarstvo kulture Crne Gore, a medijski pokrovitelj Televizija Crne Gore.

 

Struktura Festivala

Festival se sastoji od dvije večeri – veče učesnika iz Crne Gore i veče učesnika iz inostranstva.

Za učesnike iz Crne Gore organizuje se takmičarska predstava u kojoj djeca pjevaju uživo, nakon čega Stručni žiri donosi odluku o najboljim izvođačima, kompozicijama, tekstovima i aranžmanima.

Za učesnike iz inostranstva Stručni žiri donosi odluku o najboljim izvođačima. Dodjeljuje se i posebna nagrada za najbolji scenski nastup.

Takođe, i Dječiji žiri sastavljen od Dječijeg hora Centra za kulturu donosi odluku o najboljem izvođaču